Στο Νικητάρι βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Φορβιώτισσας, ή αλλιώς, της Ασίνου, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου μας. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκκλησία της Παναγίας της Φορβιώτισσας είναι μια από τις δέκα τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες που είναι ενταγμένες στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πρόκειται για μια μικρή πέτρινη εκκλησία, χτισμένη από πέτρα της περιοχής, με αμφικλινή στέγη σκεπασμένη με επίπεδα κεραμίδια, η οποία ήταν το καθολικό της Μονής των Φορβίων.
 
Η Μονή των Φορβίων ιδρύθηκε το 1099 από το Μάγιστρο Νικηφόρο Ισχύριο, τον μετέπειτα μοναχό Νικόλαο. Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δεν σταμάτησε τη λειτουργία της την εποχή της τουρκοκρατίας, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα. Στις μέρες μας, εκτός από το καθολικό της δεν υπάρχουν άλλα κατάλοιπα της Μονής. Η εκκλησία της Παναγίας της Ασίνου ή Φορβιώτισσας αποτελείται από δυο μέρη, το μονόκλιτο ναό και το νάρθηκα, προσθήκη του δεύτερου μισού του 12ου αιώνα.

Το εσωτερικό του ναού κοσμείται με εξαίσιες τοιχογραφίες διαφόρων χρονολογικών περιόδων. Ως σημαντικότερες θεωρούνται οι αρχικές τοιχογραφίες, οι οποίες «παρουσιάζουν», όπως παρατηρεί η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τις νέες τάσεις της κομνήνειας ζωγραφικής. Τις τοιχογραφίες αυτές, αναμφισβήτητα, φιλοτέχνησε ζωγράφος από την Κωνσταντινούπολη, γι’ αυτό και απηχούν την κωνσταντινοπολίτικη τέχνη.

Πηγές:
Γιώργου Καρούζη, Περιδιαβαίνοντας την Κύπρο, Λευκωσία, Πόλη και Επαρχία, Λευκωσία 2001
Ιστοσελίδα Τμήματος Αρχαιότητων:
http://www.mcw.gov.cy/mcw/da/da.nsf/All/DFF2A4E1304462C1C2257199002B111C?OpenDocument
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, τ.3